Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 116

Uusi professori Alexander Frey on intohimoinen tutkija

$
0
0

Alexander Frey on valmistunut Sveitsin teknologiainstituutti ETH:sta tohtoriksi vuonna 2002 tutkimusaiheenaan metabolinen teknologia. Tämän jälkeen hän on työskennellyt suurimman osan ajasta ETH:ssa tehden sekä perustutkimusta että tilaustutkimusprojekteja eri yrityksille. Aalto-yliopistoon hän päätyi haettuaan ensin vapautuvaa bioprosessitekniikan professuuria. Frey valittiin kuitenkin uudelle alalle, molekyylibioteknologiaan, mikä laajentaa laitoksen tutkimuskirjoa ja sopii hänen taustaansa.

Mikrobitutkimusta arvokkaiden tuotteiden kehittämiseksi  

Alexander Frey on innoissaan tulevista tehtävistään, sillä molekyylibioteknologian professuuri pohjautuu vahvasti hänen aiempiin tutkimusprojekteihinsa. Frey analysoi sitä miten eri proteiinien liikkumista soluissa niiden synteesivaiheesta siihen, kun ne erkanevat solusta. Hän keskittyy tutkimaan erityisesti terapeuttisten proteiinien tuotantoa mikrobeilla.

”Kun tiedetään, missä solun osissa eri yhdisteet virtaavat vapaasti ja missä ne kerääntyvät pullonkauloihin, voidaan selvittää missä ja miten solun voi saada tuottamaan tehokkaammin tiettyjä yhdisteitä”, Frey kertoo.

Alexander_Frey.jpg

Freyn tutkimus tähtää terapeuttisten proteiinien tuotannon mahdollistamiseen mikrobisoluissa. Kaikki solun tuottamat yhdisteet tarvitsevat omat erityiset olosuhteensa ja Frey tutkii sitä, missä olosuhteissa mikrobisolut voivat valmistaa terapeuttisia proteiineja.  Molekyylibioteknologian tarkoituksena on aiempaa monimutkaisempien ja arvokkaampien yhdisteiden valmistaminen.

Freyn mukaan arvokkaat yhdisteet mahdollistavat oman teollisuudenalan luomisen Suomen kaltaisissa maissa. ”Tuotannon siirtyminen halvan työvoiman maihin pitää kompensoida jotenkin, ja sen mahdollistaa aiempaa arvokkaampien tuotteiden kehittäminen. Massakemikaalit tehdään suurissa määrissä ja halvalla, joten ne siirtyvät halvan työvoiman maihin. Suomen kaltaisissa korkeiden palkkojen ja huippuosaamisen maassa myös teknologian tulee olla korkeaa tasoa”.

Vapaa tutkimus innostaa

Alexander Frey kertoo tutkimuksen tekemisestä silmät loistaen. Hän uskoo, ettei tutkimustyötä voi tehdä ilman voimakasta sisäistä motivaatiota. Tutkimus on hänelle uuden löytämistä ja totuttujen käsitysten haastamista uuden tiedon valossa.  Frey kertoo olevansa onnellinen siitä, että saa tehdä tutkimusta akatemiaympäristössä. Yliopistotutkimus mahdollistaa uusien sivupolkujen ja yllättävien tulosten huomioimisen paremmin, kuin puhtaasti tiettyyn teollisuustuotteeseen tähtäävä tutkimusprojekti.  

Frey kertoo tutkimuksen olevan keskeinen osa myös tulevaisuutta ajatellen; kaikki tutkimus mitä nyt tehdään, pitäisi tehdä hänen mukaansa ajatellen sitä, mitä 10–20 vuoden kuluttua voidaan hyödyntää opetuksessa ja teollisuudessa. ”Opiskelijoita pitää voida valmistaa siihen, mitä on tulossa tai mitä voi olla tulossa”, Frey toteaa.

Alexander Frey kertoo tuntevansa olonsa kotoisaksi Suomessa ja Aalto-yliopistossa. Haastattelun aikana työkavereita pysähtyy professorin ovelle huolehtimaan, että tämä tietää tarjolla olevan kakkua ja kahvia.  Suomessa Frey kertoo nauttivansa luonnosta, sekä siitä että ihmiset malttavat odottaa toisen puhuvan lauseensa loppuun. Kieli on tosin vaikeaa, mutta vapaa-ajallaan sitä itse opiskeleva Frey on optimistinen edistymisen suhteen. ”Nyt parin kuukauden jälkeen saatan jo hahmottaa eteeni tulevasta tekstistä, mistä siinä on kysymys. Aiemmin se oli vain tekstimassaa, nyt saatan jo tunnistaa sanan ja parhaimmillani jopa tietää sen merkityksen”, professori kertoo hymyillen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 116

Trending Articles