Janne Laineen johtamassa tutkimuksessa hyödynnetään muun muassa nanofibrilliselluloosan (NFC) erinomaista filminmuodostuskykyä. Kemiallisesti reagoimatonta ja sileää selluloosakalvoa voidaan funktionalisoida esimerkiksi johtavilla polymeereillä, magneettisilla nanomateriaaleilla, korona-, plasma- tai ALD-tekniikoilla. Professori Laine toimii puunjalostustekniikan laitoksen johtajana.
Markus Linder johtaa Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimusta, jossa kehitetään nanoselluloosan ja silkkiproteiinin pohjalta kuituja, joille voidaan molekyylien itseorganisoitumista hyödyntäen räätälöidä erityisominaisuuksia. Linder toimii biomolekylääristen materiaalien professorina biotekniikan ja kemian tekniikan laitokselle.
Yhteensä Suomen Akatemia myönsi rahoitusta strategisen huippuosaamisen keskittymien (SHOK) tutkimukseen 8 miljoonaa euroa. Rahoitusta sai kaikkiaan kuusi tutkimuskonsortiota ja kahdeksan tutkimushanketta. Hakuun lähetettiin 106 hakemusta, joista konsortiohakemuksia oli 28 ja yksittäisiä hankkeita 41.
Rahoitusta saaneet tutkimushankkeet liittyvät kaikkien kuuden SHOKin teema-alueille: Energia ja ympäristö CLEEN Oy, Biotalous FIBIC Oy (ent. Metsäklusteri), Metallituotteet ja koneenrakennus FIMECC Oy, Rakennettu ympäristö RYM Oy, Terveys ja hyvinvointi SalWe Oy ja Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy.
Strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimushankkeita rahoittavat yritykset, yliopistot, Tekes ja Suomen Akatemia.
Lisätietoja:
Suomen Akatemian tiedote: Akatemia rahoittaa SHOK-alojen tutkimusta kahdeksalla miljoonalla eurolla
SHOK-haun päätökset (aka.fi)