Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut myöntävät kunniatohtorin arvon kymmenelle merkittävälle tieteen, tekniikan ja yhteiskunnan vaikuttajalle.
Tekniikan korkeakoulut järjestävät yhteisen tohtoripromootion nyt toista kertaa. Järjestäjinä ovat Insinööritieteiden korkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu, Perustieteiden korkeakoulu ja Sähkötekniikan korkeakoulu.
Kunniatohtorit vihitään virallisesti 10. lokakuuta 2014 pidettävässä juhlallisessa tohtoripromootiossa Otaniemessä, Espoossa. Tohtoripromootion teemana on 80 vuotta tekniikan promootioita. Suomen ensimmäinen juhlallinen tekniikan alan tohtoripromootio järjestettiin vuonna 1934.
Tulevat tekniikan kunniatohtorit
- Vuorineuvos Jorma Eloranta
- Vararehtori Mikko Hupa
- Kauppatieteiden tohtori Sirkka Hämäläinen
- Professori Sumio Iijima
- Professori Torgeir Moan
- Professori Hans Niemantsverdriet
- Professori H. Vincent Poor
- Professori Claudia Tesche
- Professori Esko Ukkonen
- Professori Jens Zander
Jorma Eloranta
Vuorineuvos, Suomi
Diplomi-insinööri, vuorineuvos Jorma Eloranta on ollut toimitusjohtajana useissa merkittävissä yhtiöissä. Nykyisin hän toimii hallitusammattilaisena usean yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Eloranta on toiminut opiskeluajoista alkaen aktiivisesti eri luottamustehtävissä. Monet järjestöistä ovat huomioineet hänet kunniapuheenjohtajuudella tai -jäsenyydellä. Tällä hetkellä hän toimii Tekniikan Edistämissäätiön hallituksen puheenjohtajana. Eloranta on ollut Teknillisen korkeakoulun (TKK) neuvottelukunnan jäsen vuosina 2001–2006 ja puheenjohtaja 2007–2009. Hän on vaikuttanut merkittävästi sekä TKK:n ja Aalto-korkeakoulusäätiön varainhankintaan.
Mikko Hupa
Professori, vararehtori, Åbo Akademi, Suomi
Professori Mikko Hupa toimii Åbo Akademissa vararehtorina sekä professorina kemiantekniikan laitoksella. Hän johtaa epäorgaanisen kemian laboratoriota, jonka erikoisalaa ovat korkealämpötilaprosessit ja -materiaalit, erityisesti polttoprosessit ja keraamiset materiaalit. Hupa on kansainvälisesti tunnustettu huippututkija alallaan ja toiminut asiantuntijana useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä laitoksissa ja järjestöissä. Hän on toiminut International Flame Research Foundationin (IFRF) puheenjohtajana. Hupan rooli tekniikan jatkokoulutuksen kehittäjänä on ollut merkittävä, erityisesti valtakunnallisen Kemian tekniikan tutkijakoulun (Graduate School in Chemical Engineering) perustajana ja johtajana.
Sirkka Hämäläinen
Kauppatieteiden tohtori, Suomi
Kauppatieteiden tohtori Sirkka Hämäläinen on merkittävimpiä suomalaisia talousvaikuttajia. Pitkällä urallaan rahoitusalalla hän eteni Suomen Pankin pääjohtajaksi ja Euroopan keskuspankin johtokunnan jäseneksi – kumpaankin tehtävään ensimmäisenä naisena. Hämäläinen toimii edelleen useissa hallituksissa Suomessa ja Euroopan keskuspankin pankkivalvontakomiteassa. Hän on ollut puheenjohtajana sekä Aalto-yliopiston neuvoa-antavassa sijoituskomiteassa että nimityskomiteassa, joka tekee yliopiston hallitusjäsenyyksiä koskevat esitykset.
Sumio Iijima
Professori, Meijo University, Nagoya University, Japani
Professori Sumio Iijima työskentelee Meijon ja Nagoyan yliopistoissa sekä NEC-tutkimuskeskuksessa Japanissa. Hän on ansioitunut erityisesti hiilinanoputkien tutkijana. Hänen työnsä 1990-luvun alussa johti läpimurtoon, jonka seurauksena nanorakenteisten hiilimateriaalien tutkimus ja sovellukset ovat nousseet nanotieteen ja -teknologian keihäänkärjeksi. Professori Ijima on saanut useita kansainvälisiä tunnustuksia. Hän on mm. National Academy of Sciences (USA), Japan Academyn, Norjan tiedeakatemian ja Chinese Academy of Sciences jäsen. Hän on saanut mm. nanotieteen Balzan (2007) ja Kavli-palkinnon (2008). Iijimalla on vahva yhteys Aalto-yliopistoon. Hän on tehnyt ja tekee edelleen tiiviisti yhteistyötä erityisesti nanomateriaalien tutkimusryhmän kanssa.
Torgeir Moan
Professori, NTNU, Norja
Torgeir Moan on meritekniikan professori NTNU:ssa Norjassa ja johtanut NTNU:n laivanrakennuksen ja meritekniikan huippuyksikköä. Hänen tutkimusalansa on laivojen rakenne- ja lujuusominaisuuksien analyysi ja suunnittelu sekä erityisesti turvallisuuden arviointi. Moanilla on laaja tieteellinen tuotanto ja hän on kouluttanut kymmeniä tohtoreita. Hän on saanut useita tieteellisiä tunnustuksia ja hän on mm. Royal Academy of Engineeringin jäsen. Moanin panos onnettomuuksien tutkintaan on ollut merkittävä, ja hän on ollut kehittämässä monia kansainvälisiä rakennesuunnittelun standardeja mm. laivoihin. Moan on Marine Structures -lehden päätoimittaja ja usean muun lehden toimituskunnan jäsen. Hän toimi Aalto-yliopiston tutkimuksen arvioinnissa Mechanical Engineering and Automation -paneelin jäsenenä. Tällä hetkellä Moan on Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tieteellisen tukiryhmän puheenjohtaja.
Hans Niemantsverdriet
Professori, Eindhoven University of Technology, Hollanti
Professori Hans Niemantsverdriet toimii fysikaalisen kemian ja pintakemian professorina Eindhovenin teknillisessä yliopistossa Hollannissa. Hänen erikoisalaansa ovat heterogeeninen katalyysi ja pintakemia. Tällä hetkellä hänen tutkimuksensa keskittyy synteesikaasukemian perusteisiin. Niemanstverdriet on ollut vierailevana professorina useissa yliopistoissa Euroopassa, Aasiassa ja Etelä-Afrikassa. Hän toimii katalyysialan tärkeimmän tieteellisen lehden Journal of Catalysis päätoimittajana. Niemantsverdriet on pidetty luennoitsija ja hän on ollut kutsuttuna luennoitsijana mm. lukuisilla Teknillisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston jatkokoulutuskursseilla sekä oman alansa edustajana että tieteellisten tutkimustulosten julkaisijana. Niemantsverdriet toimii tällä hetkellä Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun tieteellisen tukiryhmän puheenjohtajana. Hänellä on ollut merkittävä rooli korkeakoulun kehittämisessä ja sen strategisen toimintasuunnitelman muotoutumisessa.
H. Vincent Poor
Professori, dekaani Princeton University, Yhdysvallat
Professori H. Vincent Poor toimii insinööri- ja sovellettujen tieteiden dekaanina Princetonin yliopistossa USA:ssa. Hänen tutkimusalojaan ovat informaatio- ja tietoliikenneteoria, tilastollinen signaalinkäsittely, stokastinen analyysi sekä niiden sovellutukset langattomissa verkoissa ja näihin liittyvillä tutkimusaloilla, kuten sosiaaliset verkostot ja älykkäät sähköverkot. Hän on kirjoittanut tutkimusaloiltaan useita kirjoja ja hänen tieteellinen tuotantonsa on erittäin laaja. Poor on niin Yhdysvaltain tiedeakatemian kuin useiden muidenkin merkittävien tieteellisten järjestöjen jäsen, ja hän on saanut useita huomattavia maailmanlaajuisia tieteellisiä tunnustuksia. Hän on toiminut vierailevana professorina Imperial Collegessa sekä Harvardin ja Stanfordin yliopistoissa. Poor on isännöinyt useita pitkiä tutkijavierailuja Aalto-yliopistosta Princetonin yliopistoon. Hän on toiminut arvostettuna luennoitsijana Teknillisessä korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa sekä kirjoittanut useita tieteellisesti korkeatasoisia yhteisjulkaisuja Aalto-yliopiston tutkijoiden kanssa.
Claudia Tesche
Professori, University of New Mexico, Yhdysvallat
Professori Claudia Tesche toimii professorina ja magneettistimulaatiolaboratorion johtajana University of New Mexicon psykologian laitoksella Yhdysvalloissa. Hän väitteli fysiikan tohtoriksi Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssä, aiheenaan SQUID-sensorien kohina ja optimointi. Hän jatkoi SQUID-anturien tutkimusta IBM T.J. Watson -tutkimuslaboratoriossa. Yhdessä edesmenneen akateemikko Olli V. Lounasmaan kanssa Tesche aloitti IBM:n ja Teknillisen korkeakoulun (TKK) välisen yhteistyöprojektin, jonka avulla suomalaiset aivotutkijat saivat useiksi vuosiksi etumatkan maailman muihin MEG-menetelmää käyttäviin tutkijoihin nähden. Projekti edisti myös myöhempää MEG-laitteistojen kehitystyötä sekä Suomessa että maailmalla. Tesche toimi kahdeksan vuoden ajan TKK:n kylmälaboratorion aivotutkimusyksikössä senioritutkijana ja vierailevana professorina. Hän on saanut useita tunnustuksia, mm. American Physical Societyn Fellow-jäsenyyden.
Esko Ukkonen
Professori, Helsingin yliopisto, Suomi
Professori Esko Ukkonen toimii Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Hänen tutkimusalansa on algoritmiikka ja sen sovellukset erityisesti bioinformatiikassa. Hän on ollut keskeisessä asemassa nostamassa näiden alojen tutkimusta kansainväliseen kärkeen. Oman laajan tieteellisen tuotantonsa lisäksi Ukkonen on ansioitunut tutkijoiden kouluttajana. Hän on ollut avainhenkilönä mukana perustamassa Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun (TKK) yhteistä tietojenkäsittelyalan tutkijakoulua Helsinki Graduate School in Computer Science and Engineering. Ukkonen on myös osallistunut HIIT-tutkimusyksikön käynnistämiseen ja siellä hän on johtanut Basic Research Unit -ryhmää. Hän on johtanut myös Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteistä Algoritmisen data-analyysin huippuyksikköä. Ukkonen on toiminut useiden TKK:ssa ja Aalto-yliopistossa laadittujen väitöskirjojen esitarkastajana tai vastaväittäjänä.
Jens Zander
Professori, KTH, Ruotsi
Professori Jens Zander toimii ICT-koulun dekaanina KTH:ssa Ruotsissa. Hänen erityisalaansa ovat langattomat järjestelmät. Hän on KTH:n Center for Wireless Systems -tutkimuskeskuksen perustaja ja toimii nykyisin keskuksen tieteellisenä johtajana. Zander on Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien jäsen sekä Ruotsin viestintäviraston, Post- och telestyrelsen, hallituksen jäsen. Hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluvat langattomien järjestelmien arkkitehtuuri, resurssien ja taajuuksien hallinta sekä tulevaisuuden langattomien infrastruktuurien teknistaloudellinen mallintaminen. Zander on tehnyt yhteistyötä Teknillisen korkeakoulun (TKK) ja Aalto-yliopiston kanssa useiden yhteisprojektien ja tutkijavierailuiden myötä. Hän on myös toiminut vastaväittäjänä monessa TKK:n ja Aalto-yliopiston väitöstilaisuudessa.
Päätös Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulujen vuoden 2014 promootion kunniatohtoreista on tehty kunkin tekniikan korkeakoulun akateemisessa komiteassa. Voimassaolevan hallinto-ohjesäännön mukaisesti korkeakoulu voi promootion yhteydessä tai muulloinkin antaa kunniatohtorin arvon sekä siihen liittyvät arvonmerkit henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan tai tieteiden tai taiteiden taikka muun kulttuuritoiminnan edistämisessä saavuttamiensa ansioiden perusteella katsotaan tällaisen kunnianosoituksen arvoiseksi.
Teknillinen korkeakoulu, Helsingin kauppakorkeakoulu ja Taideteollinen korkeakoulu yhdistyivät 1.1.2010 monialaiseksi Aalto-yliopistoksi. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu jakaantui 1.1.2011 neljäksi tekniikan alan korkeakouluksi. Uudet koulut muodostuivat vanhoista tiedekunnista ja niiden nimet ovat Insinööritieteiden korkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu, Perustieteiden korkeakoulu ja Sähkötekniikan korkeakoulu.
Lisätietoja:
Promootion järjestelyistä vastaavan Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani,
professori Janne Laine
puh. 050 465 6835
janne.laine@aalto.fi
Promootiokoordinaattori
TkT Piia Haimi
puh. 050 371 8928
piia.haimi@aalto.fi
http://promootio.aalto.fi