Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all 116 articles
Browse latest View live

Yhdessä uuden tekemistä

$
0
0
Tohtorikoulutettavat Ville Liljeström ja Joona Mikkilä kertovat, mitä tutkijalla on edessään, ennen kuin artikkeli on vihdoin julkaistu tieteellisessä lehdessä.

Professori Mauri Kostiaisen johtamassa biohybridimateriaalien tutkimusryhmässä oli aihetta juhlaan viime kesänä, kun virusten järjestäytymistä käsittelevä artikkeli julkaistiin arvostetussa Nature Communications -lehdessä. Tutkimusta artikkelissa julkaistujen tulosten eteen tehtiin kahden vuoden verran, ja julkaisuprosessi vei vielä puoli vuotta ennen kuin tuo uskomaton ja upealta tuntuva artikkelin julkaisuhetki koitti. Pitkä prosessi mutta sen arvoinen, koska täysin uuden tekeminen motivoi molempia.

”Tutkijan työssä tulee pieniä onnistumisia aina, kun kohtaa ongelman, johon ei heti keksi ratkaisua. Silloin tulee tunne, että haluan ymmärtää edessäni olevan ongelman. Kokeilemalla uusia lähestymistapoja asiassa voi päästä eteenpäin”, Ville kertoo.

Tutkimuksen teon alkaessa tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mihin suuntaan tutkimus etenee ja mihin lopputulokseen tarkalleen päästään. Ihan tyhjältä pöydältä ei kuitenkaan lähdetä liikkeelle, vaan tutkittavasta asiasta on jo olemassa jokin käsitys. Ensiksi tutustutaan siihen, mitä aiheesta on aikaisemmin tutkittu.

”Aikaisemmin tehdyt tutkimukset erityyppisistä viruksista antavat ideoita, miten voimme omaa tutkimustamme suunnata. Voimme kokeilla toisissa artikkeleissa käytettyä lähestymistapaa, mutta esimerkiksi vaihtaa kokeiden olosuhteita ja komponentteja”, Joona toteaa.

Yleensä ensimmäiset kokeet eivät onnistu, mutta ne antavat tärkeää tietoa, mihin suuntaan kannattaa jatkaa. Edistystä tapahtuu yrityksen ja erehdyksen kautta. Tutkimus on pitkälti kokeilemista. Ville sanookin olevansa ammatiltaan kokeilija.

Tieteelliset lehdet on tunnettava hyvin

Alun perin tutkijoilla oli tarkoitus tehdä tutkimusta nopealla aikataululla ja myös julkaista nopeasti, mutta tutkimuksen edetessä huomattiin, että tulokset ovat niin mielenkiintoisia, että tutkimusta kannatti jatkaa. Tutkimusryhmässä mietittiin yhdessä, mikä olisi paras lehti, jolle artikkelia voisi tarjota.

”Lehdet on tunnettava hyvin. Johonkin otetaan vain tutkimusta, josta on sovellus olemassa, toisissa korostuu perustutkimus. On tärkeää osata kirjoittaa niin, että tutkimuksen merkitys välittyy lukijalle helposti”, Joona kertoo ja Ville lisää:

”Kannattaa aina pyrkiä julkaisemaan mahdollisimman hyvässä lehdessä. Kun artikkeli julkaistaan hyvätasoisessa lehdessä, se on palautetta tutkijoille, että tutkimuksen tulokset ovat olleet kiinnostavia muidenkin mielestä.”

Tutkimuksen teossa käytettiin sekä röntgenpienkulmasirontalaitetta että elektromikroskooppia. Useamman menetelmän käyttäminen oli tärkeää tulosten luotettavuuden kannalta. 

”Tutkimuksen luotettavuutta lisää monen eri tutkimusmenetelmän käyttäminen. Elektronimikroskoopilla saadaan yksityiskohdat paremmin selville. Mikroskoopin antamat kuvat auttavat myös datan analysoinnissa. Yksistään mikroskoopin käyttäminen ei kuitenkaan riitä, koska sillä näyte nähdään tarkasti vain pieneltä alueelta, kun taas röntgensironnanavulla saadaan tietoa koko näytteen alalta”, röntgensirontaa jo maisteriopinnoissaan käyttänyt Ville kertoo. 

Tiimi on tärkeä

Molemmat tohtorikoulutettavat painottavat sitä, että tutkimusta ei voi tehdä yksin. Siihen tarvitaan hyvä tiimi, jossa jokaisella on oma erikoisosaamisensa: Villellä se on fysiikka ja Joonalla kemia. Molemmat kehuvat sekä oman tutkimusryhmänsä henkeä että Aallon tutkimuskulttuuria, jossa yhteistyötä tehdään yli tutkimusryhmärajojen, ollaan avoimia eikä pantata omia ideoita.

”Koska jokaista tarvitaan tulosten saamiseksi, kukaan ei voisikaan jatkaa tutkimusta yksin toiselta kopioitujen ideoiden turvin”, tohtorikoulutettavat toteavat.

Artikkelien julkaisemisen ja väitöskirjan kirjoittamisen lisäksi tohtorintutkintoon kuuluu 40 opintopisteen teoreettiset opinnot.

”Kurssit tukevat hyvin omaa tutkimusta ja auttavat kokonaisuuksien hallinnassa. Muuten tieto olisi kovin pirstaleista, jos lukisi vain yksittäisiä artikkeleita”, Ville sanoo.

Solulaboratoriosta kasvitarhan kautta röntgensirontalaitteen luo

Kierros Villen (kuvassa vasemmalla) ja Joonan johdolla Otaniemen tutkimustiloissa päättyy takaisin Kemian tekniikan korkeakoulun rakennuksen eteen. Kierroksella on nähty tavalliselta punatiiliseinäiseltä toimistolta näyttävä huone, joka syksyn aikana muokkaantuu solulaboratorioksi. Siellä tullaan kasvattamaan, muokkaamaan ja tutkimaan soluja. Lämpimien lamppujen alta toisesta huoneesta löytyi puolestaan pieni kasvitarha. Tutkimuksessa käytettävää virusta ei ole saatavilla kaupallisesti vaan se on itse tuotettava. Kasvit pitää kasvattaa, niiden infektoimisen ja monen puhdistusvaiheen jälkeen saadaan tutkimukseen soveltuvaa virusliuosta. Kolmas kohde kampuksen toisella laidalla oli itse rakennettu röntgenpienkulmasirontalaite (kuvassa alla), jonka tuottamassa taustamelussa ja kuumuudessa tutkijan työstä sai kuvan, että onpas se välillä myös hikistä hommaa!

sirontalaite.jpg

Teksti ja kuvat: Riikka Hopiavaara

 


Uusi oppimistila AEREA Forum avataan 25.9.

$
0
0
Tilan ovat suunnitelleet opiskelijat, ja se on saanut nimensä suomalaisten metsien tulevaisuuden supermateriaalilta.

AEREA Forum on Learning Hubiksi osana oppimiskeskussuunnittelua muutettu kirjasto puunjalostustekniikan laitoksen PUU2-rakennuksessa osoitteessa Tekniikantie 3. Tilan muutostyö on toteutettu metsäyhtiö UPM:n tukemana opiskelijaryhmän suunnitelman ”All the Living Things in the Forest” pohjalta. Suunnittelukilpailuun osallistui 6 opiskelijaryhmää, joille suunnittelutyö oli 12 opintopisteen laajuinen kurssi.

Tilan nimi tulee kesän 2013 CHEMARTS-opiskelijaryhmän konseptista, jossa tehtävänä oli suunnitella suomalaiselle selluloosalle tuotemerkki, ideoida tulevaisuuden selluloosapohjaisia sovelluksia ja pohtia, kuinka selluloosasta parhaiten saisi levitettyä tietoa ihmisille. Projektin tuloksena syntyi idea AEREA-tuotemerkistä – suomalaisten selluloosan luksusbrändistä. Se on ”tulevaisuuden supermateriaali suomalaisista metsistä”.

Uuteen oppimistilaan rakennetaan myös materiaalikirjasto osana Design Driven World of Cellulose -hanketta, joka sai vuosi sitten Tekesin Isot strategiset tutkimusavaukset -rahoituksen.  World of Cellulose syntyi Aalto-yliopiston opiskelijoiden CHEMARTS 2012 -projektissa esittämien visioiden pohjalta.

AEREA Forumin avajaiset ovat torstaina 25.9., jolloin myös viime kesän CHEMARTS-opiskelijaryhmän näyttely ”Lost in the Woods” siirtyy Arabian kampukselta uuteen oppimistilaan.

AEREA Forum täydentää Aalto-yliopiston eri kampuksille levittäytyvää oppimiskeskusverkostoa, jonka pinta-ala on jo yli 4000 neliömetriä.

Palanen Piilaaksoa Otaniemeen

$
0
0
”Paras kokemus ikinä”, huudahtaa kuin yhdestä suusta opiskelijaryhmä, joka vietti viime kesän opiskellen Stanfordin yliopiston kesäkoulussa.

Aalto-yliopisto lähetti jo neljättä kertaa poikkitieteellisen ryhmän osallistumaan yhteistyöyliopistoille tarkoitettuun ohjelmaan.

Opiskelijat Milla-Mari Vastavuo, Ralf Baumann ja Heikki Keskiväli palasivat Suomeen pala Piilaaksoa mukanaan. Eniten he haluavat muistaa kesästä intohimolla tekemisen. Kampuksen ilmapiiri oli innostava. ”Innostus tarttuu ja tekee ympärillä olevat ihmiset energisemmiksi”, Insinööritieteiden korkeakoulusta juuri valmistumassa oleva Heikki kertoo.

Yrittäjyyttä ja esiintymistaitoja

Kurssit olivat työläitä mutta mielenkiintoisia. Opiskelu oli paljon sosiaalisempaa kuin Suomessa. Läksyjä tehtiin yhdessä joskus yömyöhään, ja opiskelijaporukka alkoi tuntua kuin perheeltä.  Opetustiimit olivat isompia kuin kotiyliopistossa, talousosaamista painotettiin ja kursseilla oli enemmän vuorovaikutusta professorin kanssa.

Kaikkein selvimpänä piirteenä tuli kuitenkin Stanfordin vahva yhteys yritysmaailmaan. Kursseilla oli luennoitsijoita eri yrityksistä. Heikki ja Milla-Mari osallistuivat kurssille, jolla opiskelijat pääsivät astumaan yrityspomon saappaisiin kun heidän tehtäväksi annettiin yrityksen historian lukemisen jälkeen miettiä, minkälaisen päätöksen olisivat kyseissä tilanteessa tehneet. Ryhmät perustelivat päätöksensä, jonka jälkeen yrityksen edustaja kertoi, mitä yritys oikeasti teki. Opetus oli yhteydessä suoraan elävään elämään.

Stanfordin yrittäjyyshenkisyys näkyi myös siinä, että toiset opiskelijakaverit nähtiin varteenotettavina tulevaisuuden liikekumppaneina. Pätevyyttä arvioitiin paljon sen perusteella, miten hyvin opiskelija oli verkostoitunut. Verkostoitumisen lisäksi esiintymistaitojen osaamista pidettiin tärkeänä. Opiskelijoille opetettiin, miten hyvät kalvot tehdään ja miten ne esitetään hyvin.

”Palautetta saatiin hyvinkin suoraan. Kerrottiin, mitä huonoa ja hyvää esityksessä oli. Palaute oli rakentavaa ja liittyi aina siihen, miten esitystä voisi saada paremmaksi”, Kemian tekniikan korkeakoulun opiskelija Milla-Mari kertoo.

Opiskelijat kehottavatkin tulevia opiskelijoita valitsemaan kaikki mahdolliset viestintäkurssit.

”Oli tulevaisuuden työ mitä tahansa viestinnästä, markkinoinnista ja esiintymisestä ei pääse kukaan eroon. Missään ammatissa ei pärjää ilman viestintätaitoja”, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun toisen vuoden maisteriopiskelija Ralf painottaa.  

Poikkitieteellinen porukka

Opiskelijoilla riittää tarinoita kesästä. Kaikesta huomaa, että takana on loistokesä. Kampukselta löytyi kaikenlaista isompaa ja pienempää nähtävää: kellotorni, kirkko, yhdistetty kirjakauppa ja Stanford-tuotteita myyvä kauppa, taidemuseo, maailman ensimmäinen kovalevy, eri yritysten mukaan nimetyt rakennukset. Kampuksella oli elämää, turistien vilinää ja jatkuvaa livemusiikkia.  

Tiukan valinnan haastatteluineen läpäisseet opiskelijat olivat kaikista Aallon kuudesta korkeakoulusta ja opinnoissaan eri vaiheissa. Milla-Mari, Heikki ja Ralf kehuvat poikkitieteellistä porukkaansa mukavaksi. Ilman kesäkoulukokemusta he eivät olisi tavanneetkaan ja oppineet toisiltaan. Porukalla tehtiin kotitehtäviä, käytiin seinäkiipeilemässä ja tutustuttiin kampuksen nähtävyyksiin.

 

Kuvassa vasemmalta Milla-Mari Vastavuo (Kemian tekniikan korkeakoulu), Heikki Keskiväli (Insinööritieteiden korkeakoulu), Diep Nguyen (Kauppakorkeakoulu), Tuomas Leinonen (Sähkötekniikan korkeakoulu), Marc Härkönen (Perustieteiden korkeakoulu) ja Ralf Baumann (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu).

 

Lue lisää kesäkoulusta: Stanford Summer School International Honors Program (SSIHP)

Stanford_campus.jpg

Teksti: Riikka Hopiavaara

Kuvat: Aallon opiskelijaryhmä

Toimitusjohtaja Tapani Järvisen ympäristöteknologiarahaston apuraha haettavana

$
0
0
Hakuaika on 15.12.2014 asti.

HAKUILMOITUS

Toimitusjohtaja Tapani Järvisen ympäristöteknologiarahasto

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu julistaa haettavaksi Tapani Järvisen ympäristöteknologiarahastosta 10.000 euron suuruisen apurahan.

Apuraha myönnetään ansioituneelle ympäristöteknologian osaajalle tutkimus- ja kehitystyöhön. Apurahan tarkoituksena on edistää teollisuuden ympäristöteknologian tutkimusta ja tutkimustulosten hyödyntämistä teknologiatuotteina ja -palveluina.

Vapaamuotoinen hakemus toimitetaan rahaston asiamiehelle viimeistään 15.12.2014 klo 16:00 ensisijaisesti sähköpostilla (pdf-tiedostoina) osoitteeseen pirjo.muukkonen@aalto.fi viestiin viitteeksi Tj. Järvisen rahasto tai postitse osoitteella Aalto-yliopisto, Kemian tekniikan korkeakoulu, Pirjo Muukkonen, PL 16 100, 00076 Aalto ja kuoreen merkintä Tj. Järvisen rahasto.

Hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan henkilötiedot ja apurahan käyttösuunnitelma (tutkimussuunnitelma max 2xA4) ja sen liitteenä tulee olla hakijan CV julkaisuluetteloineen.

Lisätietoja antaa rahaston asiamies controller Pirjo Muukkonen, puh. 050 344 2645, pirjo.muukkonen@aalto.fi.

 

Uudessa oppimistilassa mennään metsään

$
0
0
Vanhasta kirjastosta kuoriutui opiskelijavoimin valoisa AEREA Forum, jossa voi nojata läppäri sylissä männynrunkoon ja pitää palaverit koivunvihreillä sohvilla.

AEREA Forum Aalto School of Chemical Technology_3 Photo Mikko Raskinen.jpg

Hyvän oppimistilan resepti on oikeastaan aika yksinkertainen.

”Me kysyimme käyttäjiltä, eli opiskelijoilta, mitä he todella tarvitsevat ja kaipaavat”, kertoi Kreetta Airila. Hänen edustamansa Nähdään-tiimi voitti Aallon opiskelijoille järjestetyn suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena oli löytää uusi ja toimiva ilme puunjalostustekniikan laitoksen kirjastolle.

”All the living things in the forest” -suunnitelma antoi kyytiä hämärälle, tyhjien kirjahyllyjen täyttämälle kirjastolle.  Tilalle tuli valoa, avaruutta ja kutsuvia sohvia, rauhallisempia työskentelyalueita sekä tietenkin puuta erilaisissa, jännittävissä muodoissa. Muutosta tukeneen UPM:n toimittamat puunrungot koristavat tilaa ja ryhmätöiden ideat voi kirjata suurelle vaneritaululle. 

AEREA Forum Aalto School of Chemical Technology_2 Photo Mikko Raskinen.jpg

Tila toimii myös opiskelijaprojektien näyttelytilana. Avajaispäivänä ihmeteltiin mäntyhuivin, koivutakin ja jäkäläkenkien prototyyppejä. Ne syntyivät kesällä Aallon kahden koulun, Kemian tekniikan korkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun, yhteisellä CHEMARTS-kurssilla, joka palkittiin vastikään Vuoden Aalto tekona. Kolmesti järjestetyn CHEMARTSin tavoitteena on yhdistää selluloosa designiin ja löytää sille näin uusia käyttökohteita ja markkinoita. Jo ensimmäisenä vuonna syntyneet ideat olivat niin vakuuttavia, että Tekes myönsi niihin pohjautuvalle Design Driven World of Cellulose -hankkeelle miljoonarahoituksen.  Oppimistilan nimi taas on peräisin viime vuoden kurssilta, jolla opiskelijat ideoivat uuden ajan ylellisen selluloosamateriaalin, AEREAn.

”Halusimme nimetä tilan opiskelijaprojektin kunniaksi”, Kemian tekniikan korkeakoulun professori Tapani Vuorinen kertoi.

”Yhteistyö on ollut loistavaa, ja vielä enemmän on edessä”, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun professori Pirjo Kääriäinen puolestaan lupasi.

AEREA Forum Aalto School of Chemical Technology_1 photo Mikko Raskinen.jpg

Kirjaston muodonmuutosta kiiteltiin avajaisissa yhteen ääneen. Aalto-yliopiston oppimiskeskusten projektikoordinaattori Valeria Gryada korostikin, että paras tapa toimivan oppimistilan luomiseen on tehdä se yhdessä opiskelijoiden kanssa.

”Näyttää hienolta”, dekaani Janne Laine kiitteli.

”Olin täällä viimeksi 30 vuotta sitten, ja ero on valtava”, hymyili UPM:n Pekka Hurskainen ja lupasi, että oppimistilaa päivitetään uusilla materiaaleilla jatkossakin. AEREA Forumiin on tarkoitus rakentaa myös materiaalikirjasto osana Design Driven World of Cellulose -hanketta.

Daishi Sagakuchi and Janne Laine Aalto University School of Chemical Technology.jpg

Teksti Minna Hölttä, kuvat Mikko Raskinen ja Riikka Hopiavaara

Aalto-yliopistoon kolme uutta vararehtoria

$
0
0
Vararehtoreina aloittavat Tuija I. Pulkkinen, Eero Eloranta ja Antti Ahlava.

Toimitusjohtaja Tapani Järvisen ympäristöteknologiarahaston apuraha haettavana

$
0
0
Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu julistaa haettavaksi Tapani Järvisen ympäristöteknologiarahastosta 10 000 euron suuruisen apurahan.

Dosentti Markku Hurmeelle IChemE Top Reviewers -palkinto

$
0
0
Palkinnon kriteereinä käytettiin sekä arvioitujen artikkeleiden määrää että arviointien laatua.

Tuula Teeri infrastruktuureita kehittävään komiteaan

$
0
0
Suomen Akatemian nimittämään komiteaan kuuluu tieteen ja tutkimuksen asiantuntijoita.

Tekniikan alan tohtoripromootioita 80 vuotta

$
0
0
Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut järjestävät toisen yhteisen juhlallisen tohtoripromootion 10.10.2014 Espoon Otaniemessä.

Uusiutuvan energian innovaatioita kehittämään Brasiliaan

$
0
0
”Heti kun näin ilmoituksen, tiesin että tämä on minun juttuni!”, prosessitekniikan opiskelija Sanjay Shah kertoo.

Mauri Kostiaiselle WCC:n tunnustuspalkinto

$
0
0
Professori Mauri Kostiainen sai 17.11. WCC:n tunnustuspalkinnon.

Ympäristöteknologia on ajattelutapa

$
0
0
Vihreyden tulisi olla erottamaton osa insinöörikoulutusta, sanoo Tapani Järvisen ympäristöteknologiarahaston apurahalla palkittu Ville Alopaeus.

Synteettisen biologian kilpailuun otetaan osaa ensi vuonnakin

$
0
0
Kilpailuun osallistuminen oli hieno ja hauska kokemus. Mutta mitä tekemistä hybridieläimillä oli kilpailun kanssa?

Opintojen laaja-alaisuus ja uniikki sivuaine valttia tulevaisuuden työmarkkinoilla

$
0
0
Urafoorumi keräsi satapäisen yleisön kuulemaan siitä, mitä tulevaisuuden työelämä opiskelijoilta vaatii.

Haku uuteen maisteriohjelmaan alkaa 15.12.

$
0
0
Ovatko luonnontieteet lähellä sydäntäsi? Haluatko oppia niiden kestävästä jalostuksesta ja käytöstä?

BIOECONOMY-tutkimusinfrastruktuurille rahoitusta Suomen Akatemialta

$
0
0
Aalto-yliopiston ja VTT:n huippuallianssi keskittyy kestävään biomassan jalostukseen.

Aalto-yliopisto – monialaisen biotalouden suunnannäyttäjä

$
0
0
Biotalouden toimijat ja tutkijat tapasivat. Opiskelijat ja kumppanit ovat Aalto-yliopiston biotalouden strategisessa ytimessä.

Emma Masterille ERC Consolidator grant noin kaksi miljoonaa euroa

$
0
0
Hankkeessa pyritään löytämään proteiineja ja entsyymejä, joilla on aiemmin tuntemattomia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Metsävisan kilpailijoita ja opettajia vieraili puunjalostustekniikan laitoksella

$
0
0
Vuosittain järjestettävään kilpailuun osallistui keväällä kaikkiaan 26 800 oppilasta. Yhtenä teemana kilpailussa oli biotalous.
Viewing all 116 articles
Browse latest View live